Design

Świąteczne i ciekawe

Wieniec z kremem kokosowym

Składniki
składniki na ciasto ptysiowe
10 dag wiórków kokosowych
2 szklanki śmietany kremówki
szklanka mleczka kokosowego
3 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki likieru kokosowego
łyżka żelatyny
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
kieliszek brandy



Przyrządzić ciasto ptysiowe, nałożyć do szprycy, uformować wieniec o śr. 24 cm. Piec 20-25 min w temp. 220°C. Ciasto przekroić na pół.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Żółtka utrzeć z cukrem. Mleczko kokosowe zagrzać z wiórkami (łyżkę odłożyć) i wlać do żółtek, stale mieszając. Dodać likier. Śmietanę ubić (łyżkę odłożyć).

Podgrzać żelatynę. Bitą śmietanę i żelatynę delikatnie wymieszać z masą żółtkowo-kokosową.

Czekoladę pokruszyć i stopić w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady wlać brandy i łyżkę śmietany, wymieszać. Wieniec napełnić ostudzonym kremem, przykryć, wierzch polać gorącą czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation